De onderstroom en bovenstroom van het leven

Het leven is één grote leercurve, vol met momenten van goodfeelings, succes én momenten van vastzitten, mindere gevoelens en het even niet meer weten. 

Daarbij zit in de bovenstroom alles wat zichtbaar is aan jou en je leven. In de onderstroom zit alles wat niet gelijk zichtbaar is maar meestal wel voelbaar is of af te lezen als je beter kijkt. We zitten in een tijd waarbij de bovenstroom leidend is voor een ‘geslaagd of succesvol leven’. We hebben veel mogelijkheden op het gebied van opleiding, werk, reizen enzovoort en het liefst wordt dit enthousiast gedeeld op social media. Daar waar velen op welke manier dan ook erachter komen dat hier de vervulling niet ligt, dat het leeg voelt of veel stress oplevert.

In de onderstroom vinden we vaak een opslagtank van mindere gevoelens over jezelf of het leven. Daar waar bepaalde relaties niet lekker lopen, daar waar je je eigenlijk zoekende voelt, weinig voet aan de grond voelt, waar oude opgelopen wonden zich bevinden, je onvrede kan hebben over het verleden of heden.

De onderstroom is in de buitenwereld vaak niet fijn om zomaar te delen. Dit is niet algemeen geaccepteerd al komt hier gelukkig steeds meer verandering in!

Soms komen we los van de onderstroom en zitten we in een fijne fase met veel goede gevoelens, positieve flow en leuke dingen waar je je goed bij voelt.

In sommige fases van je leven wordt de onderstroom getriggerd en ervaren we dat alles stroperig en moeizaam gaat. Gevoelens uit de onderstroom laten ons twijfelen over wat we aan het doen zijn of ze voelen als zware bagage of innerlijke obstakels voor de dingen die je eigenlijk wilt.

In een gehele levensloop wisselen deze fases zich af. In tijden van ‘onderstroom’ worden we uitgenodigd om dingen hieruit aan te kijken en op te lossen. Je kunt er lessen uit halen over jezelf en het leven. Doen we dit niet, dan zullen ze geheid op een ander moment weer opnieuw aankloppen of altijd ergens blijven prikken en dat kost een heleboel energie!

Doen we dit wel, dan voelen we ons vaak weer lichter en beginnen dingen in het leven weer beter te lopen en makkelijker te gaan.

Het herkennen van deze fases is goud. De tools in handen hebben om met deze fases te dealen is platina. Het zorgt ervoor dat je er niet door overspoeld hoeft te raken, maar nog altijd zelf de regie kunt ervaren in hoe jij er mee omgaat en de onderstroom voor je kunt laten werken. Het kan jouw leven en je missie juist weer meer verdieping en kracht geven.

 

Het begint allemaal bij het accepteren van waar je nu staat. Het accepteren van je boven- én onderstroom. Het is zoals het is. Als we dat ten diepste kunnen accepteren, zijn we pas echt klaar om er zelf helemaal de vinger op te kunnen leggen. En als we er helemaal de vinger op kunnen leggen dan kunnen we zelf voor beweging richting de oplossing zorgen. Dan zal het ons steeds beter lukken om de regie te pakken en te zorgen dat de boel weer in beweging komt richting wat je wél wilt. Het is het begin van heling van oude wonden. Het is het begin van helemaal in de realiteit te staan met beide voeten op de grond. En soms voelt dat pittig! Maar juist dat wil gevoeld worden, juist daar zit de energie die in beweging wil komen.

 

Drie tips om jezelf te helpen te accepteren waar je nu staat:

1.) Stel jezelf de vraag: wat vind ik nog altijd moeilijk te accepteren? (Ik heb zelf zelfs een periode gehad waarin ik moeite had om te accepteren dat ik daadwerkelijk in dit leven geboren ben! Zo groot kan het zelfs zijn. :))

2.)  Stel jezelf zo gedetailleerd mogelijk voor hoe het is als je dit hebt geaccepteerd. Hoe voel jij je dan en wat is er dan voor je mogelijk?

3.) Je mag je erover voelen zoals je wilt en heb daarbij compassie voor jezelf.

Neem op zelf gekozen momenten ruimte om datgene te voelen waar je moeite mee hebt, het gevoel toe te laten en erbij te blijven met aandacht en een open hart vol compassie met jezelf.

4.) Breng het ter sprake bij de mensen waarbij dit goed voelt. Als het groot voor je is, kun je op zoek gaan naar lotgenoten, bijvoorbeeld op een forum, op social media of in boeken.

 

Op deze manier haal je wat je dwars zit in de onderstroom, naar de bovenstroom en leer je ermee dansen in plaats van het terug te duwen naar de onderstroom.

Sommige mensen ontdekken hierin vaak informatie over wat zij willen bijdragen aan deze wereld, want meestal is dit iets wat we zelf gemist hebben.

 

In het online programma Nieuw Vrouwelijk Leiderschap krijg je heel veel tools aangereikt om dit proces bij jezelf te kunnen herkennen en de regie hierop te houden, zodat je de beweging richting jouw droomdoelen gaande kunt houden.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *